Mokymo sezono uždarymas

Mokymo sezono uždarymas

2019 metų mokymo sezono uždarymas

Mokymo sezonas baigiamas praktiniais užsiėmimais. Praktika burlaivyje arba motorlaivyje yra privaloma išklausiusiems IYT “International Crew” ir “Bareboat Skipper” kursus. Praktikos metu mokomasi laivo švartavimo, švartlynių ir mazgų panaudojimo, laivo valdymo burėmis ir motoru, kurso laikymo, plaukimo įvairiais kursais vėjo atžvilgiu, burių pakėlimo, nuleidimo ir rifavimo. Praktika buvo atliekama Kuršių Mariose ir Nidos uoste.


Mūsų mokyklos tradicija tapo mokymo sezoną uždaryti organizuojant gelbėjimosi ir išgyvenimo jūroje pratybas. Šiemet, gegužės 25-26 dienomis, dėl sudėtingų oro sąlygų (vėjas W F7) pratybos buvo perkeltos į uosto akvatoriją prie Baltijos laivų statyklos. Praėjusių metų pratybų akcentas buvo žmogaus suradimas jūroje (prisimenant sėkmingai pasibaigusią iš “Ambersail” iškritusio buriuotojo gelbėjimo operaciją), šiemet pratybų tikslus lėmė tragedija pasibaigusi vietinės reikšmės rudeninė regata. Pagrindinės pratybų temos: ekstremalių situacijų valdymas laive, pirmosios pagalbos suteikimas, asmeninių ir kolektyvinių gelbėjimo priemonių naudojimas, iškritusio žmogaus gelbėjimas.

Šiose pratybose atkreipėme dėmesį į pirmosios pagalbos vaistinėlės sudėtį, pateikėme savo variantą. Ypač daug dėmesio skirta “žmogus už borto” procedūrai ir priemonėms jam gelbėti.

Praktikos metu dalyvavusios dvi jachtos realiai išmėgino sąmoningo ir nesąmoningo žmogaus gelbėjimo situacijas. Esant stipriam ir gūsingam vėjui buvo galimybė praktiškai pamatyti ir pajausti kaip yra sudėtinga manevruoti šalia iškritusio žmogaus.

Burlaivyje “Brabander” esanti žmonių grupė, išskleidę gelbėjimosi plaustą ir apsivilkę hidro-termo kostiumus, paliko laivą bei lipo į plaustą, stebėjo jachtų veiksmus. Pakankamai sudėtingos oro sąlygos leido visiems pajusti skirtumą tarp maudymosi baseine ir realiai pučiant stipriam vėjui, kad ir uždaroje nuo bangos, akvatorijoje.

Mes dėkojame savo rėmėjams - Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetui, UAB ”Garant safety”, Karinėms jūrų pajėgoms - jų suteikta įranga leido atlikti pilnavertes pratybas ir dalyviams įgyti puikios patirties.

Už nuotraukas dėkojame fotografui Sauliui Damulevičiui